7 hjärnhälsosamma livsmedel du borde lägga till i din diet

av Matt Weik

Det är en bra idé att hjärnan är ett viktigt organ, men har du någonsin tänkt på vad du kan göra för att hålla det friskt, till exempel hjärnans hälsosamma livsmedel? Tanken korsade förmodligen aldrig ditt sinne, eller hur? När allt kommer omkring tenderar många bara att fokusera på saker efter att något hemskt händer med dem.

Med det sagt har vi alla olika skäl till varför vi borde vilja hålla våra hjärnor friska. Kanske vill du bara vara skarp när du åldras, eller kanske du vill se till att du inte får några sjukdomar som hanterar din hjärna och kognition? Oavsett anledning kan det vara ett bra alternativ att försöka hålla din hjärna frisk.

Den mänskliga hjärnan är epicentret för alla funktionaliteter relaterade till vårt liv. Det hjälper vårt hjärta att slå, hålla lungorna att pumpa syre, gör att vi kan tänka rationellt, utföra optimalt, listan fortsätter och fortsätter. Av de många orsakerna är därför vi bör ta fantastiskt hand om vår hjärna och för att göra det måste vi äta hjärnfulla livsmedel som kompletterar de inre funktionerna i det.

Låt oss titta närmare på sju hjärna hälsosamma livsmedel du borde lägga till i din diet.

1. Fett fisk

Att konsumera fisk som lax, makrill, sill, sardiner och tonfisk är mycket viktiga eftersom de är fantastiska källor till omega-3-fettsyror när de spelar en roll i kognitiv funktion. Om du inte är en fiskälskare är du inte ensam. Försök använda fiskoljetillskott eller lägga till en (smaksatt) flytande fiskolja till dina smoothies.

Cirka 60% av vår hjärna består av fett, och en bra bit av det används för att konstruera hjärn- och nervceller.

2. Kaffe

Vem älskar inte en bra kopp kaffe? Det behöver inte ens vara morgonen för att glädja sig åt ett bra brygg. Nästa gång någon slarvigt antar att kaffe och te är snygga livsstilsval, kan du ha ett hälsosamt argument med dem och diskutera att kaffe är en av hjärnans hälsosamma livsmedel (och drycker) som alla borde dra nytta av.

De två primära komponenterna i kaffe är koffein och antioxidanter. Koffein har särskilt en direkt inverkan på hjärnhälsa på grund av följande skäl:

• Det blockerar adenosin för att hålla dig vaken och förhindrar sömnighet från att sätta in.
• Det ökar utsöndringen av dopamin som betraktas som en “må bra” neurotransmitter.
• En studie visade att koffein höll deltagarna fokuserade och koncentrerade medan de utförde kognitiva aktiviteter.

3. Broccoli

Trodde du att du skulle läsa igenom en hel lista över hjärnhaltiga livsmedel utan att nämna den allestädes nemesen av smaklökar? Människor verkar ha en kärlek-hat-relation med broccoli. Vissa människor kan äta det utan att tveka, medan andra hellre skulle äta smuts.

Men faktum är att broccoli smällas med vitamin K, en förening som är känd för att förbättra hjärnans minne och kognitiva funktion. Utöver detta har broccoli också antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa till att avvärja hjärnskador.

4. Mörk choklad

Vad händer om du fick höra att du borde konsumera mycket mer choklad i din diet? Du skulle tro att någon Cruz Azul Tröja spelade knep på dig, nej? Tja, mörk choklad är faktiskt en av hjärnan hälsosamma livsmedel du borde lägga till (lite) till din diet.

Mörk choklad är känd för att vara packad med friska föreningar som kallas flavonoider. Flavonoider samlas i området i hjärnan som är förknippad med lärande och minne, vilket kan hjälpa dig att upprätthålla och förbättra båda aspekterna.

Vissa forskare säger att mörk choklad påverkar inlärningen och åldersrelaterad nedgång på kognitiva förmågor positivt. Enligt samma Maine-Syracuse-longitudinella studie som genomfördes med över 900 personer som dess ämnen fann forskare att människor som konsumerade mycket mer choklad hade visat en förbättring av att utföra mentala uppgifter.

5. apelsiner

Trots deras orättvisa jämförelse med äpplen har Leicester City Tröja apelsiner alltid varit användbara i kosten. Dessa orange bollar är packade med C -vitamin, vilket gör att hjärnan kan avvärja helt fria radikaler som potentiellt kan skada hjärnan.

Enligt resultaten från en studie kan C -vitaminförbrukning undvika början av allvarliga psykiska sjukdomar som schizofreni och Alzheimers.

6. Ägg

Ägg är fulla av näringsämnen som förbättrar ditt minne, koncentration och övergripande hjärnhälsa. De är en fantastisk källa till protein och kolin, bra för din lever och hjälper till att forma och hålla långsiktiga minnen. Ägg inkluderar också aminosyran tryptofan, vilket hjälper dig att slappna av.

Kolin är ett viktigt näringsämne för kvinnor som är gravida eftersom det är kopplat till förbättrat minne och kognition hos sina barn senare i livet. Överväg säkert att lägga till detta i din lista över hjärnhälsosamma livsmedel som också kan hjälpa till att stödja mager muskelmassa.

7. Grönt te

En hälsosam kost utan att inkludera grönt te skulle vara Vissel Kobe Tröja en travesty. En av de viktigaste komponenterna i grönt te är L-teanin. Detta kan direkt korsa blod-hjärnbarriären och öka aktiviteten hos GABA.

Denna kraftfulla neurotRansmitter hjälper till att minska ångest och gör att du kan känna dig lugnare. En studie fann att L-teanin kan vara en effektiv stridande mot rastlösheten som genereras av koffein. Dessutom kan närvaron av polyfenoler och antioxidanter hjälpa till att hålla Alzheimers och Parkinsons i fjärr.

Sammantaget är din hjärnhälsa avgörande. Genom att integrera mycket mer hjärnhälsosamma livsmedel i din diet kommer du att ge din hjärna alla verktyg som den behöver för att använda i toppkapacitet. När vi åldras är det absolut nödvändigt att vi gör vad vi kan för att upprätthålla vårt minne och hålla vår kognitiva funktion. Att lägga till hälsosamma livsmedel i din diet är ett fantastiskt första steg mot att få detta att hända.

Leave a Reply

Your email address will not be published.