Att lägga till olivolja till din diet kan minimera din risk för stroke

att lägga till olivolja till din diet kan minimera din risk för stroke, antyder en ny studie
av Ellin Holohan
Hälsodagsreporter

Healthday News) -Att lägga till olivolja till din diet kan minimera din risk för stroke, antyder en ny studie.

Forskare fann att äldre människor som använde olivolja intensivt – vilket indikerade att de ofta kokade med den och använde den i salladdressing – var 41 procent mindre benägna att ha en stroke än de som sällan konsumerade det.

Huvudförfattaren till den sexåriga studien, Cecilia Samieri från University of Bordeaux i Frankrike, sa varför olivolja kan hjälpa till att minimera risken för stroke var oklar. Men det kan vara resultatet av att människor ersätter mindre hälsosamma mättade fetter med monoomättad olivolja, tillade hon.

“Vi kan inte dra slutsatsen från vår studie vilka aspekter av olivoljestoppstroke,” sade Samieri. Men “det kan vara en substitutionseffekt.” Att äta färre mättade fetter förbättrar alltså hälsan hos olivoljeanvändare. Tidigare forskning hade dokumenterat olivoljens antiinflammatoriska fördel, tillade hon.

Egenskaperna hos själva oljan, inklusive oljesyra eller polyfenoler, kan också hålla hemligheten till oljens skyddande effekt, säger Samieri, en postdoktorell fakultetsmedlem vid universitetets avdelning för näringsepidemiologi. Polyfenoler är antioxidant näringsämnen som minimerar inflammation i det vaskulära systemet, enligt studien. Oleinsyra, en fettsyra, utgör 80 procent olivolja.

Studien publiceras i den 15 juni online -upplagan av Neurology.

Stroke, ett resultat av dålig vaskulär hälsa, är den tredje ledande dödsorsaken i USA, enligt American Heart Association.

Slag är resultatet av vaskulär blödning eller, mycket oftare, ett blockering av blodflöde till hjärnan. Dieter med mycket livsmedel som består av mättat fett, såsom kött och smör, har kopplats till stroke.

I studien tittade forskare på hur mycket olivolja 7 625 franska människor i åldern 65 år och över rutinmässigt använt, allt från ingen (23 procent) till måttlig användning i matlagning eller förband (40 procent), till intensiv användning vid matlagning och klädsel (37 procent). Deltagarna använde mestadels extra-jungfru olivolja, och studien kontrollerade för strokriskfaktorer, såsom högt blodtryck, träning, rökning och alkoholanvändning.

Efter nästan sex år inträffade 148 slag. Men de som använde olivolja mest hade en 41 procent lägre risk för stroke, jämfört med dem som använde ingen. Den totala slaghastigheten var 1,5 procent för olivoljeanvändarna jämfört med 2,6 procent för de andra, enligt rapporten.

Ett andra studieprov hade några motstridiga resultat, konstaterade forskningen. Oleinsyra mättes i blodet från 1 245 deltagare. Bland den gruppen inträffade 27 Kashima Antlers Tröja slag, med en 73 procent minimerad risk för stroke som finns hos personer med högre nivåer av oljesyra, fann studien. Men den högre nivån var också kopplad till högre konsumtion av smör och gås- eller ankafett, som “kan beskriva det ogynnsamma mönstret för riskaspekter förknippade med högre plasma -oljesyra”, enligt resultaten.

En näringsexpert varnade för att människor inte får överanvända olivolja i ett försök att förbättra hälsan eftersom det är ett högkalorifett.

“Avhämtningen från studien är att en diet med hög olivolja har en skyddande fördel, men vi måste dessutom titta för att ta reda på hur mycket som är användbart samtidigt som vi upprätthåller en låg fetthaltig diet,” sade Heather Davis, en vetenskaplig dietist på Lenox Hill Healthcare Facility i New York City.

Hon sa att den amerikanska dieten sällan saknar fett, som behövs för frisk hud och hår och för bearbetning av vissa vitaminer.

“Vi måste titta dessutom för att upprätta en övre gräns,” sade Davis. Medan forskarna inte lyckades med att skapa ett numeriskt värde för optimal oljesyra, “Det är bra att idén är där ute,” Tysklands herrlandslag i fotboll Tröja sa hon.

Hon Tottenham Hotspur Tröja sa att det är avgörande att fortsätta forskningen. “Vi vet att olivolja är fördelaktigt, men det skulle vara bra att kunna ta reda på ett skyddande intervall i patientens blod,” konstaterade Davis.

Finansiering för forskningen kom från den franska regeringen och lipider för industri, säkerhet och hälsa, en allians av akademi och industri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.